P:Veelgestelde vragen:

 Wat is hoogbegaafdheid?

De psychologische wetenschap houdt zich bezig met intelligentie en ontwikkeling. Hierbij gebruikt men begrippen als gemiddeld intelligent, zwak- en hoogbegaafd.

Over het algemeen wordt uitgegaan van hoogbegaafdheid bij een IQ van 130 of hoger. Maar hoogbegaafdheid is meer dan alleen (cognitieve) intelligentie. Het gaat om een wezenlijk andere manier van denken en doen. Hoogbegaafdheid heeft een duidelijke impact op het zijn van een mens. Het Zijnsluik wat ook beschreven staat in ‘Meer dan intelligent (2017)’ van T. Kieboom en K. Venderickx geeft mooi weer hoe de intensiteit verschilt van een aantal persoonlijkheidskenmerken, wat het anders zijn, het anders voelen kenmerkt.

Zo zijn het rechtvaardigheidsgevoel, de kritische instelling, de gevoeligheid of sensitiviteit en het perfectionisme heel kenmerkend, maar zeker ook de behoefte aan autonomie bij hoogbegaafde kinderen intenser.

Ik denk dat ik hoogbegaafd ben, moet ik mijn IQ laten testen? 

Persoonlijk vind ik het niet nodig er zijn zoveel meer kanten aan hoogbegaafdheid dan enkel een hoog IQ.  Helaas is er zeker vanuit scholen een bepaalde noodzaak om wel te testen op IQ.  Belangrijk is wel dat een kind er aan toe is om te testen en dat de degene die test echt ervaren is met testen van mogelijk hoogbegaafdheid.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie? Neem contact op!